Otevírací doba: PO–PÁ: 9:00 – 12:00 a 13:00 – 18:00, sobota dopoledne po domluvě.

Kvalita pěn se obecně dá posuzovat podle mnoha kritérií, jako např. prodyšnost, struktura buňky, bodová elasticita, flexibilita, hustota (kg/m3), tuhost, životnost, původ, odolnost proti roztočům a plísním aj.

Tato skupina matrací se dělí podle suroviny, ze které je vyroben materiál jádra matrace:

  • Pěny vyrobené chemickým procesem převážně z derivátů ropy
  • Pěny vyrobené z kaučukového mléka (Latex)


Pěny chemické

Pěny se z 90% vyrábí z ropy. Dají se vyrobit různé pěny vhodné k výrobě matrací od levných nekvalitních až po dražší a kvalitnější, popřípadě pěny speciální. Tyto pěny se pění do velkých bloků, ze kterých se pak rozřezávají na požadované rozměry. Kvalita pěn je dána jejich hustotou a výstupní kontrolou, ale dalším kritériem je i výška bloku. My odebíráme od firmy Latexco a Eupen Belgie pouze bloky do výšky 1 m, kde je nejvyšší jistota, že pěna bude stejná v celé své výšce.
Každý výrobce si svoje pěny pojmenovává. Kvalitní prodejce vás seznámí s jejich hustotou i výrobním procesem. Pěnová jádra vznikají napěněním pěn do bloků, které pro zachování stejné kvality by neměli být vyšší než 1 m. Vyšší bloky jsou levnější na výrobu, ale skrývají riziko větších nežádoucích kapes a rozdílné hustoty.

Za tepla expandovaná pěna

– (známá jako Molitan) je poměrně tuhá, velmi lehká, levná na výrobu, avšak téměř neprodyšná díky uzavřené struktuře buňky, náchylná k plísním, má malou únosnost a velmi krátkou životnost. Používá se často pro levné (akční) matrace do supermarketů, či pro výrobu levných čalouněných lůžek. Výrobky z tohoto materiálu jsou jednoznačně „rychlo spotřební“ zboží. Hustota takového materiálu se pohybuje cca 15 – 20 kg/m3. Amarost tyto pěny nepoužívá.

PUR pěna – (často uváděná pod názvem „tepelně modifikovaná pěna“) se vyrábí v různých tuhostech, které jsou většinou přímo úměrné hustotě materiálu, která se pohybuje od cca 15 – 56kg/m3. Má uzavřenou strukturu buňky, je částečně prodyšná, méně náchylná k plísním než „molitan“, její únosnost a životnost je však závislá na její hustotě. Má středně dlouhou životnost (v závislosti na kvalitě a zatížení). Má středně dobrou pružnost a bodovou elasticitu. Je hojně rozšířena pro výrobu tzv. sendvičových matrací levnější až středně drahé cenové hladiny. Tyto pěny bývají zpravidla barevné (od bílé až po černou) a většina výrobců hojně kombinuje barvy pěn v jádrech matrace pro zvýšení efektu „speciality“ jádra. Často se také řežou do různých forem, Některé přispívají k zónování matrace a lepší prodyšnosti, některé řezy jako jsou nopy jen šetření materiál výrobci. Ale mohou být i ve formě monobloků. Různí výrobci pro takovéto pěny používají různá značení. U nás je nepoužíváme.

Studená pěna

– je pěna expandovaná za studena, vyrábí se v různých tuhostech, které nemusí být závislé na hustotě pěny. Hustota se pohybuje cca 25 -70 kg/m3. Závislost tuhosti a hustoty se pak z pravidla značí jako dvojčíslí v názvu pěny např. HR 42/50 (první dvojčíslo udává hustotu materiálu a druhé jeho tuhost), z čehož hustota má výraznější vliv na životnost a únosnost pěny. Životnost studené pěny je střední až vyšší (dle kvality a hustoty). Má uzavřenou strukturu molekul, je středně prodyšná, má středně dobrou pružnost a bodovou elasticitu. Je méně náchylná k plesnivění. Je schopná dávat slušný protitlak a tím zajistit dobrou podporu páteře. Používá se pro výrobu kvalitnějších sendvičových matrací, často se kombinuje s jinými materiály jako např. latex či viskoelastická pěna. Jádro matrací ze studené pěny může a nemusí být zónováno, barevná škála je stejná jako u PUR pěn, přičemž barva pěny nemá žádný vliv na její kvalitu. Různí výrobci pro takovéto pěny používají různá značení. Amarost používá tyto pěny HR 40/44 hard, HR 40/40 medium, HR 40/31 soft, HD 55/30, flofom 50/25.

Viskoelastická pěna

– (známá též jako „líná pěna, paměťová pěna“) je speciální pěnou vyrobenou z ropy. Jedná se o pěnu reagující zejména na teplo (při zvyšující se teplotě měkne), která se dokonale dokáže přizpůsobit tělu. Je však schopna dávat jen minimální protitlak, takže sama o sobě nedokáže podepřít páteř. Používá se k výrobě jader anatomických polštářů a v drtivé většině případů jako vrchní vrstva jader sendvičových matrací o síle cca 2 – 8 cm, pro dotvarování matrace kolem těla. Kvalitní paměťová pěna v klidovém stádiu má dobrou poréznost, tedy dýchá, ale při reakci na teplo měkne a póry se uzavírají a je v podstatě při spánku neprodyšná! Její kvalita je závislá od hustoty, která se pohybuje cca 40 – 85 kg/m3. V zahraničí při studiu o spánku došli k závěru, že člověk při ležení potřebuje přesně podepřít tělo, ale že paměťová pěna brání ve volnosti otáčení, což vede k útlumu její výroby a u nás ji proto nehledejte. Při spánku potřebujete 100% oporu těla, ale volnost otáčení!


Pěny z kaučukového mléka

Z kaučukového mléka, jako suroviny, která se získává nařezáním kmene kaučukovníků v oblasti Indonésie, se vyrábí různé pěny pro výrobu jader matrací. Potom hovoříme o latexových matracích. Latexová jádra se „pečou“ ve formách jako vafle v tunelových pecích, a to na míru dle běžných rozměrů matrací. Tvar formy pak určuje velikost a rozmístění zón matrace. V zásadě se latex rozděluje podle podílu kaučukového mléka v něm obsaženého.
Amarost odebírá pouze latex od firmy Latexco Belgie, která dává garanci fungování jader bez viditelných změn 10 let.

Přírodní latex

obsahuje zpravidla 80 – 100% možného podílu přírodního kaučuku. Je extrémně flexibilní, má vynikající bodovou elasticitu a protitlak a tím poskytuje dobrou podporu páteře. Díky otevřené struktuře buněk je velmi prodyšný, antibakteriální a odolný vůči plísním. Má vysokou únosnost a životnost. Jeho hustota se pohybuje kolem 70 – 85 kg/m3. Pocitově je díky své pružnosti měkčí. Má žlutou až oranžovou barvu. Matrace z přírodního latexu vyžaduje kvalitní podklad!

Amarost nabízí 100% Bio natur kaučukové matrace Eclips ve třech tuhostech

  • soft 70kg/m3
  • medium 75kg/m3
  • a hard 80kg/m3 s výškou jádra 18cm
  • a King hustota 78kg/m3 výška jádra 14cm.

Latexová pěna

obsahuje zpravidla 20 – 50% přírodního kaučuku. Je velmi flexibilní, má vynikající bodovou elasticitu, má vynikající bodovou elasticitu a protitlak a tím poskytuje dobrou podporu páteře. Díky otevřené struktuře buněk je velmi prodyšný, antibakteriální a odolný vůči plísním. Má vysokou únosnost a dobrou životnost. Jeho hustota se pohybuje kolem 40 – 80 kg/m3. Pocitově je díky mixu přírodního kaučuku a jeho syntetické báze tvrdší než přírodní latex. Má bílou až nažloutlou barvu.

Amarost nabízí 20% natur kaučuk matrace

  • Queen (hustota 65kg/m3, výška jádra 14cm)
  • Duke hard (hustota 78kg/m3 výška jádra 14cm)
  • a Baron (hustota 75kg/m3 výška jádra 18cm).


Přehledně uspořádané matrace Amarost najdete ZDE


Faktory ovlivňující životnost pěn

jsou především UV záření, tedy denní světlo a slunce. V počátku výroby latexu (v 60. letech min. století) byla jeho životnost malá. Latex jako materiál prošel velkým vývojem, na jehož konci stojí stabilní kvalitní materiál svou životností převyšující ropné pěny a to zejména obsahem antioxydantů a UV filtrů. Na rozdíl od pěn ropného původu nemá tak velký vliv na jeho kvalitu jeho fyzické stáří (za podmínek správného skladování). Latex se vyrábí také v nehořlavé verzi s přísadou grafitu, pak je jeho barva šedá až tmavě šedá.

Mylným mýtem je fakt, že většina lidí věří, že tvrdost matrace má zásadní vliv na její životnost (odolnost proti proležení). To je naprostý nesmysl! Vliv na životnost matrace má použitý materiál, původ materiálu, a zejména pak jeho hustota. Jako příklad, který podpoří toto tvrzení je „molitan“ (tvrdý materiál s malou hustotou a nízkou životností) versus „přírodní latex“ (měkký materiál s vysokou hustotou a dlouhou životností). Samozřejmostí je, že matrace z pěnových materiálů by neměly být dlouhodobě zatěžovány více, než je jejich nosnost. Takovéto počínání jejich životnost výrazně zkrátí.

606 606 637

Naši specialisté na zdravý a kvalitní spánek
vám ochotně poradí se správným výběrem

nebo nám zanechte vzkaz

V čem jsme lepší než konkurence

Spokojenost a důvěra na prvním místě

Nabízíme vlastní produkty s hlavním důrazem na kvalitu a životnost.
Naše produkty Vám budou sloužit opravdu dlouho a to na nejlepší možné úrovni pohodlného a zdravého spánku.

Naše MATRACE:

  • Ruční přesná výroba matrace a potahu
  • Materiály od prémiových dodavatelů Latexco, Leggett & Platt, Hettich a dalších
  • Vysoké hustoty materiálu až 85 kg/m3, vždy hustotu uvádíme
  • Potahy vysoké gramáže s ochranou proti UV záření
  • Záruka až 10 let přímo od dodavatelů materiálu
Na co si dát pozor u konkurence:
  • Materiál od neznámého dodavatele
  • Dodatečné děrování materiálu, které snižuje kvalitu a životnost matrace
  • Potahy s nízkou gramáží, bez proševu a bez ochrany proti UV záření
  • Neodborné zpracování latexu, které snižuje životnost a způsobuje drolení
  • Nekvalitní pružinky taštičkových matrací prodírající se časem na povrch

Naše ROŠTY:

  • Ruční přesná výroba lamel a rámu
  • Celobukové provedení lamel i vyztuženého rámu
  • Špičkové materiály kapes SBS a TPE-E
  • Polohování s až 24 pozicemi
  • Záruka až 15 let
Na co si dát pozor u konkurence:
  • Březové lamely s nízkou odolností a životností
  • Vyztužovací popruh, který narušuje vlastnosti roštu
  • Nekvalitní spoje a montáž, způsobující vrzání
  • Malý počet pozic u polohování
  • Motory pro jednorázové použití bez možnosti opravy

Naše POSTELE:

  • Ruční přesná výroba s možností individuálních úprav na míru
  • Celomasivní provedení z tvrdého dřeva dubu, buku nebo jasanu
  • Velmi vysoká pevnost, stabilita a odolnost
  • Povrchová úprava dřeva z přírodních olejů
  • Záruka až 30 let
Na co si dát pozor u konkurence:
  • Levný a nekvalitní materiál z dřevotřísky, dýhy či jádrového dřeva
  • Nekvalitní rošt v ceně postele, narušující kvalitu spánku
  • Chemické a zdravotně závadné lakování postele
  • Čalounění bez vyztužení rámu pěnou, jen s očalouněnou deskou
Na co si dát pozor u konkurence:
  • Materiál od neznámého dodavatele
  • Děrování materiálu, které snižuje kvalitu a životnost matrace
  • Potahy s nízkou gramáží, bez proševu a bez ochrany proti UV záření
  • Neodborné zpracování latexu, které snižuje životnost a způsobuje drolení
  • Nekvalitní pružinky taštičkových matrací prodírající se časem na povrch
Na co si dát pozor u konkurence:
  • Březové lamely s nízkou odolností a životností
  • Vyztužovací popruh, který narušuje vlastnosti roštu
  • Nekvalitní spoje a montáž, způsobující vrzání
  • Malý počet pozic u polohování
  • Motory pro jednorázové použití bez možnosti opravy
Na co si dát pozor u konkurence:
  • Levný a nekvalitní materiál z dřevotřísky, dýhy či jádrového dřeva
  • Nekvalitní rošt v ceně postele, narušující kvalitu spánku
  • Chemické a zdravotně závadné lakování postele
  • Čalounění bez vyztužení rámu pěnou, jen s očalouněnou deskou